propagande

 

 

Affichage par année

120 affiches :

 


    [Dag van de anarchie 1982]

    notice :
    Image (fixe ; à 2 dimensions)
    [
    Dag van de anarchie 1982]. — Leuven Louvain  ; Mechelen Malines : La) Cecilia (Leuven, . — 1 affiche (impr. photoméc.), coul. (une  : rouge , papier blanc ) ; 61 × 43 cm.

    • Affiches par pays  : Belgique
    • Lieux d’archivages  : CIRA (Lausanne)
    • Liste des thèmes  : art : cinéma  ; culture  ; presse  ; propagande
    • Géographie, géopolitique et Histoire  :
    • Noms cités (± liste positive)  : De Wit, John  ; Heirebout, Karel  ; Holterman, Thom (1942-....)  ; Illeghems, Dany  ; Schildermans, Jozef  ; Steenkiste, Guido  ; Van Steenis, Joost  ; Vanheerentals, Luc
    • Presse citée  : Paradox  ; Vrijbrief  ; Vrije (de)
    • Vie des mouvements  : conférence, débat…  ; spectacle, concert, fête…
    notes :
    descriptif :


    [ texte (invitation à une journée culturelle) ; dessin (foule cagoulée, floue) ]

    texte :

    Dag van de anarchie

    Leuven 3-4 april 1982
    onze dagen duren 48 uur.

    Zaterdag 3 april (vanaf 10 h)

    Discussiethema’s :
    1. Arbeiders- en werklozenstrijd
    met Karel Heirebout (Boel-Temse) e.a.

    2. Autonoom jongerenverzet
    met Joost Van Steenis, Vrijbrief, krakers uit Gent en Brussel e.a.

    3. Versterking van de staat
    met Pour, Onkruit-België e.a.

    4. Ekologie en politieke strijd
    met Guido Steenkiste (VAKS), Chooz-komite, Dany Illeghems (Elcer-lyc)

    5. Feminisme en mannenbeweging

    6. Alternatieven ten aanzien van het kapitalisme
    met leefgemeenschap De Regenboog (Brussel), Geitencoöperatief (Alken) e.a.

    7. Theorie in het anarchisme
    Jozef Schildermans, over “Anarchisme in België tussen 2 Wereldoorlogen”
    John De Wit e.a., over “Foucault en macht”
    Thom Holterman, “Geschiedenis van het Nederlandse anarchisme”
    Luc Vanheerentals presenteert zijn boek “Leven in de anarchie”

    Zondag 4 april (vanaf 14 h)

    1. Naar een nieuw libertair tijdschrift ?
    met Paradox, De Vrije, Vrijbrief e.a.

    2. Naar een betere coördinatie van anarchistische kollektieven en akties ?

    Zaterdagavond : fuif

    Dooelopend muziekbands, performances en films
    met o.M. : Vervreemdinf — Unimog — Regiment od Dessorder — Kempische Metaalwerken — O-Veux — Das Neufunkd — Bazar Noire — Didi de Paris — Walter Van Rooy — Dirk Van Severen — Club Moral — Ria Pacquée — Guy Bleus — James Bordello — Madame d’Amsterdam — Kebab — Dorsal Ares — Dirk Vallons — Bart Reckmans — Bob Vincke — Erik Colpaert — Waving Onduluts — The Maze — Tom Lanoy — Men-2nd — Cinema Rasch

    Plaats : Leuven (België), op en rond ’t Stuc, Aud. Vesalius, Isol, Van Evenstraat 20, Leuven

    Alle informatie en V.U. (voorbereidende brochure, definitief programma) : Dag van de Anarchie 1982, Luc Vanheerrentals, Lepelstraat 30, 3000 Leuven

    Inkom : 100 BF — Eet en slaapgeleheid voorzien

    Organisatie : La Cecilia, (anarchistisch kollectief Leuven)


    sources :
     








    [Zwart behang, jaargang 1 Nr 2 - 20 december 1986]

    notice :
    Image (fixe ; à 2 dimensions)
    [
    Zwart behang, jaargang 1 Nr 2 - 20 december 1986]. — Tilburg : LAO_ (Landelijk anarchistisch overleg) : Zwart behang, . — 1 affiche (impr. photoméc.) : n. et b. ; 43 × 61 cm.

    • Affiches par pays  : Pays-Bas
    • Lieux d’archivages  : Anarchief (Gent)  ; IISG (Amsterdam)
    • Liste des thèmes  : propagande  ; répression
    • Géographie, géopolitique et Histoire  :
    • Noms cités (± liste positive)  :
    • Presse citée  : Zwart behang (1986-1988/9)
    • Vie des mouvements  : journal mural
    notes :
    descriptif :
    Symbole(s) utilisé(s) :

    [ text (journal mural / Newspaper poster) ; vignettes ]

    texte :

    jaargang 1 nummer 2 - 20 december 1986

    Zwart behang

    Kolofon

    Zwart Behang is een maandelijkse uitgave van het LAO en wordt door heel Nederland verspreid. De bedoeling van deze muurkrant is het uitdragen van anarchistiese ideeën. Daarnaast willen we onze kijk geven op aktualiteiten.
    Zwart Behang kost veel geld. Financiële steun in daarom noodzakelijk. Giften zijn welkom op ASN bankrekeningnr. 871340399 t.n.v. het LAO. Het gironr. vanhet ASN : 100965.
    Voor reakties kun je schrijven naar onderstaand adres van het LAO.

    Het LAO
    Het Landelijk Anarchisties Overleg is een platform voor anarchistiese mensen. Samen verzetten we ons tegen de gang van zaken in de huidige maatschappij en proberen we een begin te maken met een vrije en basisdemokratiese samenleving. Ook zijn de meesten van ons aktief in plaatselijke groepen.
    Alleen door onze eigen kracht en energie kunnen we iets bereiken. Denk, wordt aktief. Organiseer je, vorm zelf met je vrienden en vriendinnen een vrije groep. Heb je plannen of zin om mee te doen, schrijf dan naar :
    LAO, Baarshof 14, Tilburg
    Doen !

    CS-gas

    Het klinkt zo onschuldig voor het NOS-journaal en in de kranten : ’De politie gebruikte traangas’. Maar CS-gas is een gifgas, dat notabene in oorlogstijd verboden is. Van het gas ga je niet alleen tranen, je krijgt pijn in je ogen, je keel, je neus, je wordt misselijk en als het tegenzit ga je braken. Wat na een paar uur overblijft is hoofdpijn, misselijkheid en hier en daar een branderig gevoel.

    Na een paar dagen kun je er ziek van worden (griepachtig) Krijg je heel hoge dosis binnen, of ben je astmaties of jong, dan kan het gas dodelijk zijn, of blijvend letsel bv blindheid, zeer waarschijnlijk tot gevolg hebben. Ook miskramen en misvormde kinderen kunnen het gevolg zijn. En er zijn natuurlijk nog meer effekten. Toch lijkt de politie dit wapen steeds sneller te gebruiken ; onlangs schoot ze het zelfs, zonder noodzaak, een gebarrikadeerd kraakpand in, zodat de mensen alleen naar een andere verdieping konden vluchten. Ook worden de granaten op mensen zelf geschoten, zoals onlangs in Frankrijk waarbij een aantal mensen zwaar gewond zijn geraakt.

    Wij protesteren met klem tegen dit walgelijke politiegeweld !

    Anarchisme

    Anarchisme, wat is dat eigenlijk ? Is het chaos, ieder voor zich, onrecht, geweld, bommengooien, etc. ; zoals de media en de heren en dames politici ons willen doen geloven en misschien ook wel zelf denken ? Neen, driewerf neen. Anarchisme kan beschouwd worden als één van de drie hoofdstromingen van het socialisme naast de sociaal-demokratie en het kommunisme.

    Kwa oorspronkelijke ideeën heeft het anarchisme met de sociaaldemokratie en het kommunisme gemeen dat het voor gelijkwaardigheid en gelijke rechten voor ieder mens is. Ekonomies zijn de produktiemiddelen (grond, grondstoffen, natuur, machines en fabrieken) gemeenschappelijk bezit en ieder werkt naar eigen vermogen en neemt naar eigen behoefte. De praktijk van de sociaal-demokratie en het kommunisme ziet er echter anders uit.

    In tegenstelling tot het kommunisme en de sociaal-demokratie die voornamelijk ekonomies gericht zijn en autoritair zijn (er wordt van bovenaf bepaald hoe de "ideale" samenleving eruit moet zien), legt het anarchisme juist de nadruk op de samenleving zelf. De mensen zelf bepalen van onderop hoe zij willen leven en samenleven, hoe zij hun ekonomie inrichten, hoe zij zich beschermen, etc. Hierbij staat voor het anarchisme voorop dat iedereen gelijkwaardig en vrij is, rekening houdend met elkaar.

    Alleen zo kan een vrije, sociale en rechtvaardige samenleving ontstaan zonder dat wie dan ook anderen oplegt hoe hij of zij moet (samen-) leven.

    Frankryk 1986

    Ook nederlandse journalisten schreven opmerkelijk veel over de massale studenten-protesten van begin december in Frankrijk. Dit lijkt voornamelijk ingegeven door nostalgie naar de studenten en arbeiders-opstand van Mei 1968. De situatie nu is echter heel anders, daar en hier. Mensen zijn nu veel banger om buiten de boot te vallen, de repressie is harder. De mensen zijn banger voor hun baan, banger voor hun toekomst. Dat


    tóch honderdduizenden mensen (studenten, scholieren, ouders, arbeiders) zich verzet hebben tegen het binnenhalen van de industrie op de universiteiten en het elitairder worden van het hoger onderwijs is daarom een grote prestatie. Dat de Franse staat bakzeil heeft moeten halen is fantasties. Maar de zaak is daarmee zeker niet gewonnen. De beweging van onderop zal door moeten gaan in haar strijd voor onderwijs en een wetenschap die de mensen centraal stellen en niet de belangen van staat en industrie. Eén ding moet daarbij duidelijk zijn : in Nederland is precies hetzelfde aan de hand ; het gaat om één en dezelfde strijd !

    Bazen en knechten

    In onze wereld van overvloed wordt dagelijks oorlog gevoerd, honger geleden en het milieu meer vervuild. Het leven en de gezondheid van miljoenen mensen wordt dagelijks in gevaar gebracht. Een kleine groep bedrijven handelt in wapens, voedsel en geld, niet gehinderd door een geweten. Hun enige doel is het maken van zoveel mogelijk winst en voor dat doel gaan ze over lijken. Erop vertrouwen dat onze demokratie hier kontrole op uit kan oefenen is nogal naïef, want onze demokratie is een klucht. Regering en parlement dienen slechts de belangen van de grote bedrijven. Onze ’volksvertegenwoordigers’ hebben of krijgen vaak juist baantjes in het bedrijfsleven.

    Natuurlijk is niet alles ’de schuld van het kapitaal’. Mensen zijn ook geneigd en hebben ook geleerd (!) om te vertrouwen op machthebbers, in plaats van zelfvertrouwen te hebben, in plaats van te geloven in hun eigen macht. Zo is ons hele leven georganiseerd : een kleine groep machthebbers en een grote groep ’machteloze’ volgelingen : in ’t gezin is vader de baas, in de katholieke kerk is de paus de baas, in politieke partijen en de vakbonden is het kader de baas.

    Anarchisten worden altijd uitgemaakt voor idioten, terroristen enz., enz.. Op die manier wordt er een vreemd beeld van ons geschapen. De gevestigde macht vindt het blijkbaar nodig om datgene wat wij willen zeggen voor de mensen verborgen te houden of belachelijk te maken.

    Wat anarchisten geloven is dat veel problemen oplosbaar zouden zijn, als niet een kleine groep zou heersen over en ten koste van velen. Daarom stellen wij het kapitalisme en de bestaande machtsverhoudingen telkens ter diskussie. Daarom zeggen wij ook : denk zelf eens na in plaats van te vertrouwen op je tv of je krant of je baas. Ga eens na wie er écht beter wordt van jouw werk, van jouw konsumptie. Je ontdekt dan waarschijnlijk ook dat alle konsumenten of alle kiezers of alle werkende mensen sámen méér macht hebben dan zij denken. Wij sámen kunnen bedrijven stilleggen, of failliet laten gaan door er niet meer te werken of niet meer te kopen.

    Samen staan we sterk.

    Denk !

    Hans Kok

    Het onlangs afgesloten gerechterlijk vooronderzoek naar de dood van de amsterdamse kraker Hans Kok zal niet leiden tot strafrechterlijke vervolgingen. Ook een onderzoek van de rijksrecherche zal niet tot disciplinaire maatregelen leiden. Dat is een grof schandaal !

    Ook de alleen in het vooronderzoek betrokken bewakers gaan dus vrijuit. Andere betrokkenen - politie, artsen, justitie en burgemeester - bleven zowizo al buiten schot. En dit ondanks het feit dat er volgens het rijks recherche-onderzoek chaos heerste in het cellenblok waar Hans gestorven is. Politie, bewakers en artsen hebben hem laten kreperen. En zij worden nu door justitie en politiek gedekt. Datzelfde zagen we bij de willekeur rond de affaires RSV, Lubbers Ogem en Lockheed. De machthebbers gaan altijd vrijuit.

    Woonwagens

    De wereld is de mens een huis Groot genoeg voor ieders zelfontplooiing. Met voldoende verscheidenheid om ieder een eigen plaats te verzekeren. ’Een plaats benoemd door eigen keuze’s’, gevuld met het vertrouwen in eigen kracht. Waarbij de ene mens geen macht heeft over de andere. Zeker niet diens huis bepaalt Woonwagenbewoners hebben ook een eigen huis. Met een samenlevingsvorm waar ze op dit moment zelf voor kiezen. De staat heeft woonwagenbewoners altijd al gediskrimineerd ; hen in centrale kampen gezet. Nu de staatsmacht daar toch te kort blijkt te schieten, volgt een nieuwe deportatie, een volgende diaspora. Het gevolg hiervan zijn nog kleinere vrijheidsmarges.

    Bijvoorbeeld in Tilburg heet de diaspora ’verspreiding en integratie’. Verspreiding over de hele stad, behalve over de ’rijke wijken’ Blaak en Zorgvlied. Want geld stinkt niet en woonwagens blijkbaar wel.

    Opheffing van het centrale kamp betekent het totale isolement van de vrouwen, die straks zelfs elkaar niet meer hebben om koffie te drinken. Het betekent het beroepsverlies voor de mannen omdat bij de nieuwe standplaatsen geen bedrijfsruimte is voorzien. Het betekent de uitoefening van absolute staatswillekeur op een bevolkingsgroep, die onderdrukt wordt omdat ze anders is of lijkt te zijn.

    De wereld is de mens een huis de staat maakt hem onbewoonbaar


    sources :

    recto-verso




    [7 schwarze Tage]

    notice :
    Image (fixe ; à 2 dimensions)
    [
    7 schwarze Tage]. — Köln Cologne : [s.n.], . — 1 affiche (impr. photoméc.) : n. et b. ; 70 × 49 cm.

    • Affiches par pays  : Allemagne
    • Lieux d’archivages  : CIRA (Lausanne)
    • Liste des thèmes  : culture  ; féminisme  ; luttes ouvrières  ; propagande
    • Géographie, géopolitique et Histoire  : Espagne  ; guerres : Guerre du Golfe , 1 (1980-1988) *  ; Irak  ; Iran
    • Noms cités (± liste positive)  :
    • Presse citée  :
    • Vie des mouvements  : conférence, débat…
    notes :
    descriptif :
    Symbole(s) utilisé(s) :

    [ texte ]

    texte :

    7 schwarze Tage

    Anarchistische Woche
    23.1. bis 30.1.1988

    Programm

    Sa. 23.1. Flimnacht
    Ort : Unikum, 21.00-6.30
    Eintritt 10,-DM

    Mo. 25.1. Laßt den Staat links liegen
    Ort : Alter Feuerwache, 20.00

    Di. 26.1 Iran-Irak
    Information and Diskussion
    Ort : Alter Feurwache, 20.00

    MI. 27.1 Für eine neue Gesellschaft ohne Knäste
    Diskussionsveranstaltung
    Ort : Alter Feuerwache, 20.00

    Do. 28.1. Trotz und Träume - Kabarett
    Ort : Alter Feuerwache, 20.00
    Entritt : 8,-DM

    Fr. 29.1 Puerto Real - Rheinhausen
    Gewerkschaftskämpfe in Spanien und der BDR
    Ort : ESG, 20.00

    Sa. 30.1. Stadtrundfahrt durchs libertäre Köln
    Treffpunkt : Reichensperger Platz, 11.00
    Eintritt : 10,-DM
    (Karten : Der andere Buchladen)
    20.00 Mitbringfete in der Weißhausstraße

    So 31.1. Frauenveranstaltung
    zu Macht- und Mackerestrukturen
    Ort : Alter Feuerwache, 20.00


    sources :
     



    [Anarchist conference & Festival, July 20-25 1989, San Francisco]

    notice :
    Image (fixe ; à 2 dimensions)
    [
    Anarchist conference & Festival, July 20-25 1989, San Francisco]. — San Francisco : [s.n.], . — 1 affiche (impr. photoméc.), coul. (deux  : rouge , noir , papier blanc ) ; 44 × 28 cm.

    • Affiches par pays  : États-Unis
    • Lieux d’archivages  : IISG (Amsterdam)
    • Liste des thèmes  : culture  ; propagande
    • Géographie, géopolitique et Histoire  : États-Unis : histoire
    • Noms cités (± liste positive)  :
    • Presse citée  :
    • Vie des mouvements  : conférence, débat…
    notes :
    descriptif :
    Symbole(s) utilisé(s) :

    [ text ; drawn (black rose) ]

    texte :

    Anarchist conference & Festival, July 20-25 1989, San Francisco

    The 1989 Anarchist Conference/Festival will be the fourth annual gathering of political, cultural and community activists and others from across North America and around the world who share an anti-authoritarian spirit. We gather to share experiences and ideas, celebrate alternative culture, strengthen our work for radical change and social revolution, build community and have fun. The five days will include discussions, workshops, skills-sharing, performances, cultural events, networking, celebration, and much,much more. Interested ? Call :
    Without Borders (415)864.4674

    Anarchy : A self-governed society in which people organize themselves from the bottom up on an egalitarian basis ; decisions made by those affected by them ; direct democratic control of our workplaces, schools, neighborhoods, towns and bio-regions with coordination between differing groups as needed. A world where women and men are free and equal and all of as have power over our own lives, bodies and sexuality ; where we cherish and live in balance with the earth and value diversity of cultures, races and sexual orientations, where we work and live together cooperatively.

    Labor donated, means of production borrowed without permission


    sources :

    IISG.

    11 × 17 inch.


















    [Turbulences sociales : solidaires, égalitaires, libertaires]

    notice :
    Image (fixe ; à 2 dimensions)
    [
    Turbulences sociales : solidaires, égalitaires, libertaires]. — Lille : Turbulences sociales, [ca ]. — 1 affiche (photocop. ) : n. et b. ; 43 × 30 cm.

    • Affiches par pays  : France
    • Lieux d’archivages  : CIRA (Lausanne)
    • Liste des thèmes  : égalité et inégalité  ; liberté  ; organisation  ; propagande  ; solidarité
    • Géographie, géopolitique et Histoire  :
    • Noms cités (± liste positive)  : Centre culturel libertaire (CCL, Lille)
    • Presse citée  :
    • Vie des mouvements  :
    notes :
    descriptif :


    [ texte ; logo du groupe ]

    texte :

    Turbulences sociales : solidaires, égalitaires, libertaires

    Turbulences Sociales, c’est un groupe politique libertaire dont l’objectif est de bâtir une société :
    — où les libertés individuelles et collectives ne seront pas entravées
    — où les richesses et le travail seront partagés de façon égalitaire
    — sans classes sociales, sans État ni bureaucratie ; sans chefs ni hiérarchies
    — fondée sur les principes d’autogestion, de collectivisme, de décentralisation, de fédéralisme et d’acologie

    Révolutionnaires et internationalistes, nous pensons que seule la guerre des classes, qui amènera la grève générale expropriatrice et l’abolition du salariat, nous permettra d’atteindre le but.

    Nous luttons contre l’ensemble des formes de dominations de discriminations et d’oppressions, qu’elles soient économiques, sociales, raciales, sexistes, carcérales ou religieuses.

    Nous participons et organisons des grèves, manifestations, rassemblements ainsi que des évènements contre-culturels.

    Rejoins-nous ! Réunion un lundi sur deux au Centre Culturel Libertaire (4, rue de Colmar, Lille)/

    Les dates et le reste sur http://lille.indymedia.org


    sources :
     






    [Propostas e projetos anarquistas para uma sociedade em crise]

    notice :
    Image (fixe ; à 2 dimensions)
    [
    Propostas e projetos anarquistas para uma sociedade em crise]. — São Paulo : Terra livre (biblioteca), . — 1 affiche (photocop. ), coul. (quadri ) ; 42 × 30 cm.

    • Affiches par pays  : Brésil
    • Lieux d’archivages  : Biblioteca Terra Livre (São Paulo)
    • Liste des thèmes  : art : cinéma  ; propagande
    • Géographie, géopolitique et Histoire  : France : histoire : 1871 (La Commune)  ; France : histoire : 1894-1914
    • Noms cités (± liste positive)  :
    • Presse citée  :
    • Vie des mouvements  :
    notes :
    descriptif :


    [ texte ; photos (extraits de films) ]

    texte :

    Cineclube Terra Livre

    Mostra películas negras : produção cinematográfica anarquista

    A Biblioteca Terra Livre tem o prazer de anunciar o inicio atividades do Cineclube Terra Livre. Trata-se de uma parceria com o Centro Cineclubista de São Paulo - http://centrocineclubista.blogspot.com/ A partir de março de 2011 o Cineclube Terra Livre realizará uma sessão de cinema mensal gratuita com temática anarquista seguida de debate. No primeiro semestre realizaremos a Mostra “Películas Negras” : Produção Cinematográfica Anarquista. O objetivo central desta mostra é resgatar parte de história do cinema que foi escamoteada por muitos anos. Pretendemos apresentar e retornar a discussão da produção cinematográfica anarquista. Anarquistas se aventuraram a produzir filmes em diferentes países e em diversos períodos históricos. Pretendemos traçar um panorama dessa produção, trazendo o anarquismo não somente como terna dos filmes, mas como idéia que orientou a organização e realização dos filmes, pensando na propaganda e se valendo da autogestão como meio do produção. Além disso, pretendemos criar um espaço permanente de reflexão e discussão sobre a estética anarquista e como os anarquistas utilizaram a linguagem do cinema para se expressar.

    Sessão 1 : 20/03 (Domingo) 18 horas

    cinema do povo

    Na sessão de inauguração do Cineclube Terra Livre serão exibidos filmes silenciosos realizados pelo grupo anarquista Cinema do Povo na década de 910 na França. Também serão exibidos dois filmes realizados por grandes estúdios de cinema comerciais do inicio do sêculo XX que criticam e combatem o anarquismo.

    A Comuna (La Commune) França, 1914, 35 mm, p/b, 22min
    As misérias da agulha (Les Misères de l’aiguille) França, 1914, 35 mm, p/b, 13min
    O Velho doqueiro (Le Vieux docker) França, 1914, 35 mm, b/b, 5min
    Assassinato do ministro Plehve - grão duqué Serge (Assassinat du ministre Plehve - grand-duc Serge) França, 1904, 35 mm, p/b, 1min16
    A Terrorista  (La Terroriste) França, 1907, tingido, 11min20

    ★★★

    Local : Centro Cineclubista de São Paulo

    Rua Augusta, 1239, sala 13 — São Paulo
    Próximo ao Metrô Consolação
    Entrada gratuita

    ★★★

    Cineclube Terra Livre
    http://bibliotecaterralivre.wordpress.com


    sources :

    Le Cinéma du Peuple (Paris, 1913-1914).


    1914
    Affiche liée











    [SCALP]

    notice :
    Image (fixe ; à 2 dimensions)
    [
    SCALP]. — Paris : No Pasaran (réseau) : SCALP (Section carrément anti Le Pen), [ca ]. — 1 affiche (impr. photoméc.) : n. et b. ; 60 × 80 cm.

    • Affiches par pays  : France
    • Lieux d’archivages  :
    • Liste des thèmes  : fascisme et antifascisme  ; propagande
    • Géographie, géopolitique et Histoire  :
    • Noms cités (± liste positive)  :
    • Presse citée  :
    • Vie des mouvements  :
    notes :
    descriptif :


    [ texte : dessins (tagueur masqué et "Scalp" peint sur mur de briques) ]

    texte :

    À nous d’agir pour que l’extrême droite ne se sente nulle part chez elle…

    SCALP

    [dessins et divers textes sur le mur]

    Rejoins la lute antifasciste radicale :

    organiser la solidarité et la résistance sociale ; défendre nos libertés

    Réseau No pasaran - 11 ter, rue Voltaire, 75011 Paris


    sources :
     

    2015
    Affiche liée